Our
Exports

Evolution in Peru

Blueberries are part of the fruit subsector of the Peruvian agro-export
industry, which has obtained significant growth in recent years in response to
growing world demand. This growth would not have been possible without the
professionalism of the agricultural operations of the Peruvian industry, phytosanitary care and
the opening and improvement of access to international markets.
tons of fresh
blueberries exported
during season 2015-16
0
tons of fresh
blueberries exported
during season 2023-24
0

Consolidating for the third consecutive year
as the main exporter of fresh blueberries worldwide.

Seasonality

85% of the volume exported from Peru
is exported between

August and December

During the last 2022-23 season, the export peak occurred in week 43 with a total of 10,833 tons,

42%

representing a decrease of 96% compared to the peak of the previous season with 21,333 tons, which represented an increase of 33% compared to the peak of the 2021-22 season with 15,981 tons.

In season 2023-22 we had exports
above 5,000 tons for

17

consecutive
weeks
(weeks 31- 46 and 48)

And in season 2022-21, the
5,000-ton barries was
exceeded in

16

consecutive
weeks
(weeks 33 to 48)

During season 2023-24 we have exports above 5k tons for

Producing
Regions

Most of the blueberry plantations
are in La Libertad.

with a participation of
52% of the total area of
Peru, followed
by Lambayeque with 18%

Ica: 12%,
Lima: 7%
Ancash: 7%
Piura: 2%
Arequipa: 1%
Moquegua: 1%

Regarding the varieties of blueberries
in Peru, a total of 65 different
varieties of blueberries have been
certified during the year 2023,
a significant varietal increase considered
that in the year 2016 only
13 varieties were certified, and
30 were registered in the year 2019.

From Peru
to the world

During the 2021-22 season, Perú exported 220,000 tons of blueberry, with a 37% increase in comparison with the second to last campaign.
The main destination was the United States, with a participation of 55% (123k tons); followed by Europe with 30% (69K tons), Asia with 12% (27k tons) and others with 3%; reaching 31 destinations.


Ingredientes:
  • 1 ½ taza de galleta de vanilla molida
  • ½ taza de mantequilla derretida
  • 1 ½ taza de chocolate blando en trozos pequeños
  • ½ de almendras partidas (opcional)
  • 1 taza de arándanos frescos
  • 1 lata (14 onz) de leche condensada
  • 1 cucharadita de zumo de limón
Indicaciones:
En un bowl, mezclar las galletas de vainilla con la mantequilla derretida y expandir en una bandeja para horno. Una vez expandida la mezcla, agregar la leche condensada, el zumo de limón, el chocolate blanco y los arándanos frescos. Expandir la mezcla en la bandeja para el horno, hasta que quede uniforme. Meter al horno a 180º por 25 a 30 minutos y ¡A disfrutar!
Ingredientes:
  • 3 ¼ tazas de granola separada
  • 4 cucharadas de mantequilla
  • 4 tazas de yougurt de vainilla
  • 2 tazas de arándanos congelados
  • ½ taza de arándanos frescos
Indicaciones:

1. Licuar 3 tazas de granola hasta que no queden pedazos grandes.

2.Derretir la mantequilla y mezclarla con la granola triturada. Verter la mezcla en un recipiente plano y acomodarla para que cubra toda la superficie y congelarlo.

3.Licuar 2 tazas de arándano congelado con el yougurt, hasta que quede una mezcla cremosa y homogénea.

4.Verter la mezcla en el recipiente, cubriendo la base de granola. Aquí podemos aplicar granola y arándanos frescos para la decoración. Congelar de 1 a 2 horas.

5.Una vez congelada, cortar en barritas similares y ¡Disfrutar!

Ingredientes:
  • Una taza de arándanos congelados. Puedes comprar arándanos frescos y congelarlos toda la noche en una bolsa de plástico.
  • ¾ de taza de Yougurt Griego sin sabor o de Vainilla.
  • Edulcorante de selección.
Indicaciones:
Colocar todos los ingredientes y licuar hasta que quede una consistencia líquida. En caso quede muy espeso, agregar un poco de agua.
Ingredientes:
  • 2 tazas de harina
  • 1 cucharadita de polvo de hornear
  • ½ taza de azúcar (o edulcorante de elección)
  • 3/4 taza de leche (de preferencia)
  • 1 huevo
  • 1/4 taza de mantequilla derretida
  • 1 ½ de arándanos frescos.
 Indicaciones:
    • Precalentar el horno a 180ºC
    • En un bowl, mezclar el azúcar con la mantequilla derretida. Añadir el huevo y mezclar hasta que quede uniforme.
    • Opcional: aplicar escencia de vainilla.
    • Mezclar la harina con el polvo de hornear y aplicar a la mezcla.
    • Mezclar hasta que quede uniforme.
    • Añadir los arándanos. Dividir la mezcla en un molde para cupcakes y hornear por 12-15 minutos, hasta que queden dorados.
Ingredientes
1 ½ taza de jugo de Blueberry 1 ½ taza de vino blanco (frío) ¼ taza de jugo de naranja (opcional) 1 Naranja en rodajas 1 Limón en rodajas 1 taza de arándanos frescos 1 ½ del refresco con gas de preferencia (se recomienda Sprite)
Instrucciones:
  1. Mezclar en una jarra el jugo de blueberry, el vino blanco y el jugo de naranja.
  2. Colocar las rodajas de naranja y limón y dejar enfriar en la refrigeradora por unos minutos.
  3. Colocar el refresco justo antes de servir, para que no se vaya el gas. ¡Se recomienda tomarlo con hielo!

Preheat the oven to 180 ° C. Spread a 20x20cm baking tray. In a bowl, add the chocolate and butter and melt in a double boiler. When completely homogeneous, remove from heat and allow mixture to cool slightly. As soon as that, add the sugar to the preparation and mix until dissolved. Only when the mixture is warm, add the vanilla extract and eggs. Beat well until completely blended. Add the salt, flour, and cocoa powder. Mix well until the ingredients are homogeneous. Add the blueberries and mix carefully. Put the dough on the baking tray and bake for about 30-35 minutes.

Ingredients:
  • 2 teaspoons of coconut oil

  • 2 handfuls of fresh blueberries

  • 2 tablespoons of green clay

  • 3 tablespoons of rice flour

  • 2 teaspoons of natural yogurt

  • 2 teaspoons rose water

Preparation:
  • Cook the coconut oil in a double boiler, without boiling.
  • Place the blueberries, green clay, rice flour, natural yogurt and rose water in the blender glass.
  • Add the liquid coconut oil and beat until a facial mask texture is gotten.
  • Apply the fresh blueberry mask for 20 minutes and remove it with warm water. You can use it every week.
  • 2 containers of Greek yogurt

  • 1 cup of fresh blueberries

  • 1/2 cup of granola

  • 2 tablespoons of Dulce De Leche / Manjarblanco

Ingredients:
  • 1 1/4 cup all-purpose wheat flour
  • 3/4 cups + 2 tablespoons sugar
  • 1/2 cup yellow cornmeal * see notes *
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 1 teaspoon of salt
  • 1/2 cup of buttermilk at room temperature * see notes *
  • 2 large eggs at room temperature
  • 7 tablespoons of unsalted butter, melted
  • 150 grams of fresh blueberries approx.
Preparation:
  • Preheat the oven to 375 ° F. Prepare a cupcake pan with cups.
  • Mix the wheat flour, 3/4 cup of sugar, cornmeal, baking powder and salt, mix.
  • In another bowl mix the buttermilk, eggs, and the melted and warm butter
  • Place the mixture of the liquids on the dry ones and mix just until all the ingredients are combined to prevent the muffins from becoming hard when baking.
  • Fill the moldings and place the blueberries on each molding (about 8 to 10 per muffin) and drizzle with the remaining 2 tablespoons of sugar.
  • Bake until golden brown on the surface, 20 to 25 minutes or until toothpick inserted comes out dry.
  • Let them rest for about 10 minutes in the pan and then transfer them to a wire rack to cool completely. Serve and enjoy

Precaliente el horno a 180° C. Unte una bandeja de hornear de 20x20cm.
En un tazón, añada el chocolate y la mantequilla y derrita en baño María.
Cuando esté completamente homogéneo, retire del fuego y deje la mezcla enfriar un poco.
En cuanto eso, añada el azúcar a la preparación y mezcle hasta disolver.
Únicamente cuando la mezcla esté tibia, añada el extracto de vainilla y los huevos. Bata bien hasta que esté completamente integrado.
Añada la sal, la harina y el cacao en polvo. Mezcle bien hasta que los ingredientes estén homogéneos.
Añada los blueberries y mezcle cuidadosamente.
Ponga la masa en la bandeja de hornear y lleve al horno por cerca de 30-35 minutos.